Też do przyjęcia, ale wg mnie nie ma sensu próbować takich małych ciężarów. Zazwyczaj rozgrzewam się na 100kg. Kurde, też tak macie, że zaraz po jedzeniu leje się z Was? Nie wiem od czego, to ten efekt termiczny jedzenia czy co? Masakra :-)
[...] powyżej na dany posiłek, czasami dzielę jeden posiłek na dwa mniejsze - np w ciągu dnia razowy lub też obiad - połowa teraz a druga za godzinę lub 30 minut aby wykorzystać efekt termiczny jedzenia na korzyść redukcji. Staram się nie mieć monochromatycznych posiłków i czasami zmieniam nocny, obiad i posiłek w trakcie dnia. Stały punkt dnia to [...]
Zapotrzebowanie układałem wg. tego postu (moim zdaniem najlepszego na forum) Ellisa -> http://www.sfd.pl/temat240536/ i więc kolejno tak: 1. (9,99x63)+(6,25x173)-(4,92x17)+5=629+1081-83+5=1632 BMR 2. 4x90x9+(4x0,07x1631)=3240+456=3696 KALORIE SPALONE NA SIŁOWNI 3. 3696/7=528 4. 2160 5. 2160+450=2610 NADWYŻKA JAK DLA MEZOMORFIKA 6. [...]
[...] wartości. Dalej NEAT - większe lub mniejsze zużycie energii (ale nadal dodatkowe, po za BMR) ze względu na większość cech typu budowy. I moim zdaniem najmniej ważny -TEF- efekt termiczny jedzenia. I dopiero BMR +TEA+TEF+NEAT daje nam przybliżone zużycie energii podczas doby. Co do spalania kalorii ze względu na prace, aktywność fizyczną- daje [...]
stary kto ci powie od czego masz zaczac? chyba ze wyliczal ci z twojego wieku wzrostu wagi, ilosc kcal uzgledniajac efekt termiczny jedzenia intensywnosc treningu tym budowy i mase innych "dupereli", a watpie by to zrobil wez rozlicz to sam. A co do diety- to nie ten dzial.
[...] a zobaczysz jak ważny jest ten drugi Pamiętaj zawsze na początek lepiej dac więcej kalorii. Prces redukowania nie jest szybkim procesem. Trzeba robić to stopniowo by efekty były trwałe... Organizm po pewnym czasie, jak dobrze przeprowadzasz reduckję sam przyśpiesza i zrzuca balast szybko. Zapotrzebowanie 2250 kcal (z deficytem 400 kcal) [...]
[...] - Żywienie w sporcie. Faktycznie, warto jednak zwiększać w momencie stagnacji wagi podaż białka na rzecz węglowodanów/tłuszczów ze względu na jego wpływ na sytość oraz TEF (efekt termiczny jedzenia), ale do pewnej granicy. Gdzieś miałem również badania, że nie ma sensu przebijać bariery 2,5-2,7 g/kg masy ciała, ale zgubiłem link. Większa ilość [...]
bez sensu ;) robi się odwrotnie, bo białko bardziej syci a węglowodany nakręcają przemianę materii, szczególnie jeśli dodatkowo lecisz na stosunkowo niskich tłuszczach. Większa ilość białka zwiększa też efekt termiczny jedzenia, a wiec sprzyja odchudzaniu.
[...] jak ta waga stoi to tez mi to nie przeszkadza :p Hmm a tez ja mam nieco inne podejscie do tych kcal. Bo niby dodaje 40g wegli ale odejmuje 20-25g białka, ale białko ma inny efekt termiczny i wegle też. Więc dla mnie nie jest to takie oczywiste 80kcal na plus czy tam 90 :) zobaczę co się podzieje i na przyszłość będę wiedział co powodują takie [...]
[...] takie "tostowanie" kanapek jakoś wpływa na ich kaloryczność? Lubię ciepłe posiłki i jakoś zawsze wolę wsunąć ciepłą kanapkę niż taką zimną, a zawsze mnie zastanawiało czy efekt termiczny jakoś wpływa na ilość kalorii albo jakość tego jedzenia pod względem składników mineralnych. nie ma wpływu 2) Ciekawiło mnie czy wliczacie w makro oliwę/olej, [...]
[...] Dukanie jem 2,5g białka na kg mnie. Pokażcie mi osobę która na Dukanie je tyle. Wiem, wiem na pewno się kilka trafi, ale obstawiam że będą nieliczne. Tak wiec jeśli chodzi o efekt termiczny pożywienia (czy jak to się zwie) to tym bardziej mam prawo chudnąć bez Dukana. Większość osób w ramach tej diety żyje głównie na jogurcikach 0% tł i takich [...]
[...] takie "tostowanie" kanapek jakoś wpływa na ich kaloryczność? Lubię ciepłe posiłki i jakoś zawsze wolę wsunąć ciepłą kanapkę niż taką zimną, a zawsze mnie zastanawiało czy efekt termiczny jakoś wpływa na ilość kalorii albo jakość tego jedzenia pod względem składników mineralnych. 2) Ciekawiło mnie czy wliczacie w makro oliwę/olej, których [...]
[...] z białka na rzecz węglowodanów trochę mija się z celem, chociażby z uwagi na fakt, iż białko dłużej i lepiej działa w aspekcie sytości + ze względu na znacznie wyższy od ww efekt termiczny bezpieczniej operować jego większą ilością. W dni wolne od pracy pozostałbym przy wyżej wymienionym makro i 5 posiłkach, natomiast w dni nietreningowe [...]
[...] z białka na rzecz węglowodanów trochę mija się z celem, chociażby z uwagi na fakt, iż białko dłużej i lepiej działa w aspekcie sytości + ze względu na znacznie wyższy od ww efekt termiczny bezpieczniej operować jego większą ilością. W dni wolne od pracy pozostałbym przy wyżej wymienionym makro i 5 posiłkach, natomiast w dni nietreningowe [...]
[...] decyzje co dalej. PPM nie zmniejsza się ze względu na jak to nazwałeś "drakońską" dietę. Spada Twoja spontaniczna aktywność, treningi są słabsze a jedzenia mniej przez to efekt termiczny pożywienia mniejszy. Po prostu trzymaj założone kalorie przez kolejne 2 tygodnie i wtedy zobacz jak będzie się zmieniała sylwetka. Tak możesz zaokrąglać do [...]
[...] 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 287 4 Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3: (BMR)1851 kcal + (TEA)287 kcal = 2138 kcal 5 Dodajemy NEAT: 2138 + 400 = 2538 kcal 6 Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF) 2538 + TEF(9% z 2538 = 228) = 2538 + 228 = 2766 kcal Nie umiem tu uwzględnić interwałów, ale robiłem je na razie raz więc sobie odpuściłem. [...]
[...] ze czuje roznice jesli chodzi o kilka spraw. -Dieta dobra na upaly - nie dokucza mi goraco, nie poce sie bardzo :) -Lekki posilek przed treningiem daje niezlego kopa, czuc efekt termiczny. -Pomijajac fakt, ze spie po 4h, czuje sie niezle. Spie duzo lepiej, wydajniej, spokojniej. TRENING dzien bez treningu Zmieniony przez - nokian_86 w dniu [...]